Blog

Leren slapen

Bij nummer vier ga ik het nailen. Ga ik het helemaal anders doen. Tenminste… dat zou lekker zijn toch :-D. Ik ben bijna vijf maand op weg en ik kan je zeggen: aint gonna happen. Wel sta ik enorm open om het anders te doen. Met de ervaringen van acht jaar moederen… en drie keer een baby op zien groeien…

Bij nummer vier ga ik het nailen. Ga ik het helemaal anders doen. Tenminste… dat zou lekker zijn toch :-D. Ik ben bijna vijf maand op weg en ik kan je zeggen: aint gonna happen. Wel sta ik enorm open om het anders te doen. Met de ervaringen van acht jaar moederen… en drie keer een baby op zien groeien… én Instagram! Wat? Ja, echt. Want damn, wat ik heb veel op Instagram geleerd over slapen, bewust opvoeden etc. En dat is een van de redenen waarom ik dit schrijven zo fijn vindt. Een plek en manier om de vluchtige communicatie op Instagram te verdiepen. 

In de eerste plaats voor mezelf en mijn gezin. Maar wellicht heb jij er als lezer ook iets aan.


Ik ben - zo besef ik me inmiddels - gezegend met uitersten. Mensen met uiteenlopende adviezen en ervaringen over slapen, opvoeden enzo. Meganuchter en recht door zee (soms in mijn beleving iets naïef) tot megabewust en sensitief (soms in mijn beleving evengoed iets naïef). Voorheen voelde ik me in de war door deze uitersten. “Welk kamp hoor ik dan bij of wil ik kiezen?”. Geen. Juist de mix, eruit pikken wat voor mij goed voelt en werkt. Het was behoorlijk oefenen, maar het gaat me steeds beter af.

Je zal meerdere artikelen aantreffen de komende tijd, waarin ik verschillende topics en/of uitgangspunten over slaap belicht. Via onderstaande tags kun je ze volgen.

Vandaag deel ik de tip die ik wel fijn vond om te lezen, in dit geval over baby’s.

“Een baby’tje of kindje hoeft niet direct te slapen wanneer hij in bedje wordt gelegd. Sterker nog, het is juist goed als hij 20-30 minuten de tijd krijgt om in zelf in slaap te vallen. Deze minuten zijn heel belangrijk om enerzijds af te schakelen en anderzijds creëert je kindje in deze tijd zijn eigen associaties om in slaap te kunnen vallen. Wanneer je kindje altijd slapend wordt weggelegd of net zo lang wordt geholpen tot hij slaapt, is de kans groot dat jij zijn slaapassociatie wordt. En dat betekent dat je er altijd moet zijn. Geef je kindje dus zeker 20-30 minuten de kans om zelf in slaap te vallen. Word je kindje toch verdrietig wanneer hij het zelf probeert? Troost hem dan altijd en leg hem weer wakker in bedje. Zelfstandig leren slapen, betekent niet dat hij alleen in zijn bedje moet huilen. Geef het de tijd 🧚🏼‍♀️ “

Hoe pak ik dit aan?

Ik vind het dus een hele uitdaging nog… hoe pak ik dit aan? Met deze tip op zak, was ik gisteravond vol vertrouwen om het weer eens te proberen: Lola in haar eigen bedje. Met eigen bedje kun je je het volgende voorstellen: co-sleeper (zo’n bedje dat je tegen aan je eigen bed zet), op onze slaapkamer dus. Gisteravond was het dus zover. Sjors en Pepijn waren uit poolen (er geldt een leuke Groupon actie) en ik had het rijk ‘alleen’. Ik zag het al voor me. Lekker met thee en paprikachipjes naar boven (de zolder dus). Kon ik daar mooi schrijven, zodat Lola wel mijn nabijheid voelde. Ze was heerlijk in een diepe slaap, yes! En ik strijk mijn derrière net neer, echt net en alsof ze voelt ‘mama gaat even met andere dingen dan mij bezig’… wakker! Ze werd huilend wakker. “Troost hem dan altijd en leg hem weer wakker in het bedje”. Dus uit bed halen, check. Troosten, check. Eenmaal rustig leg ik haar terug, check. Huilen. Shit. Dat stond er dan net niet bij in de tip. Hoe daar dan mee om te gaan? Gelukkig kon ik haar weer rustig (en) in slaap krijgen met borstvoeding.

Working on it.

Slaapfeeën en -koningen gezocht

Ben of ken jij iemand die hier ook mee worstelde / oefende en ineens het gouden ei vond? Want er ontpoppen zoveel slaapfeeën op Instagram als er tulpen in de Keukenhof groeien… het gaat erom het naar je eigen hand te zetten en datgene te kiezen dat werkt voor jou. En mij. Dus kom maar op met jouw gouden tip, bijvoorbeeld via Instagram. Dan kan ik ze meenemen op ontdekkingsreis en met de volgens van mijn reis delen!

Bron: https://www.instagram.com/reel/CiXfgUVDTQC/?utm_source=ig_web_copy_link