Inspiratie

Ontmoet Edith Eger

Ze wordt ‘de ballerina van Auschwitz genoemd. Ze houdt van dansen. En moest dat in het concentratiekamp doen. Gelukkig ontdekte ze tijdig dat ze ondanks deze dwang, vrij was. In haar hoofd. Haar gedachten kon niemand haar afnemen. Was dat niet hetzelfde dat Nelson Mandela hielp overleven?

3 minuten lezen

Dr. Edith Eger is gevierd therapeut en Holocaustoverlever. Haar verhaal is voor mij zo inspirerend! Ik zou je van harte aanraden het luisterboek op (bijvoorbeeld) Storytel te luisteren of het boek te lezen. Ik zelf deed het dubbelop. Ik luisterde tijdens wandelen enzo en had het boek ook fysiek. Want ik wilde dit “bij me houden”.

De take away voor mij is vooral: de keuze om vrij te zijn in je hoofd én jezelf te zien als overlever in plaats van slachtoffer. Voor mij was dit een enorme eye opener. Ik heb zelf ook PTSS gehad en de manier waarop zij praat over de trauma’s die zij heeft meegemaakt…! Wauw.

Edith Eger heeft twee boeken inmiddels. De eerste “De keuze” vertelt haar levensverhaal. Je hoort hoe haar mindset is ontstaan, hoe ze de (prachtige) woorden bewust kiest en oh my god. Ik kan het niet meer níet kennen. Vanaf het moment van lezen neem ik haar visie met me mee.
Haar tweede boek “Het geschenk” is de praktische vertaling van de manier waarop ze naar de wereld leerde kennen. In 12 stappen neemt ze je als lezer mee aan de hand en doet suggesties hoe je deze visie in je eigen leven kan toepassen.

“Never give up. It’s easier to die, than to win.”
Edith Eger

Dr. Eger ontdekte een (mentale) gids in Auschwitz. Zo was ze niet alleen in haar strijd, want dat was het, een strijd. Op 16-jarige leeftijd in het kamp kon ze de nazi’s in vanuit liefde en licht bekijken. Terwijl ze haar gezinsleden en anderen geëxporteerd en soms voor haar ogen zelfs doodgeschoten zag worden. Tegenspraak werd niet geduld. Dan ging je eraan.

“They could never murder my spirit!!!!”
Edith Eger

Ze koos een geheel eigen strategie die werkte. Ik geloof dat dit haar heeft helpen overleven. Ze had met de schurken (sorry) te doen. Ze deed zelfs gebedjes voor hen!

In onderstaande video geef ik je een korte impressie, al zou ik je adviseren écht wat meer wat haar te kijken en/of lezen. Volgens mij heb ik haar voor het eerst “gezien” bij Oprah. Ik zoek hem even op!

“Ik ben voorgoed veranderd door haar verhaal.”
Oprah

Nee, het was Brené Brown haar podcast die ik destijds zo mooi vond. Je vindt hem hier:

Brené with Dr. Edith Eger on Recognizing the Choices and Gifts in Our Lives

“I’m free.”
Edith Eger

Een samenvatting van de masterclass die ze gaf bij de School van Transitie vind je hier.